רק 4 פעמים בשנה נפגשים חברי הצוות של חברת WordPress לפגישות פנים אל פנים. 4 פעמים בלבד מאחר ויתר הזמן הם עובדים כל אחד מביתו בתפוצה רחבה הנפרשת על פני עשרות ארצות ברחבי העולם.
חברת הקוד הפתוח WordPress אינה היחידה הפועלת כך. היום, יותר מתמיד, בשוק הדינאמי והתחרותי, יותר ארגונים הופכים להיות גלובאליים. למה? על-מנת להגיע לשווקים הצומחים ולהעסיק את העובדים המומחים בתחומים, המפוזרים ברחבי העולם. כך, נוצר מצב בו יותר ארגונים מנהלים צוותים "וירטואליים" שממוקמים במדינות שונות.
תפישה של יחסיות תרבותית וביזור מוקדי הכוח הניהוליים לאתרים הלוקאליים הן דרישות חיוניות למען עבודה טובה ואפקטיבית של צוותים גלובאליים.
תהליך הביזור משמעותו חיזוק מנהיגויות לוקאליות ואיזון יחסי הכוחות בין מטה החברה לשווקים הלוקאליים.
כך שבאתרים הלוקאליים נמצא מנהלים בכירים ומשמעותיים לחברה שלוקחים חלק בתהליכי קבלת ההחלטות ומשפיעים על כיוון המוצר ועל החזון של החברה.
תארו לעצמכם שהמנכ"ל ישראלי, מנהל המוצר נמצא בסן פרנסיסקו ומנהל הפיתוח בהודו, איך מנהלים כזו חברה?
ביזור המנהיגות הארגונית מהווה אתגר לא פשוט לארגון.
ממה מורכב האתגר הזה? לטענתה של Tsedal Neeley פרופסור באוניברסיטת הרווארד, האתגר נובע מחמישה גורמים מרכזיים שעשויים להקשות על צוות ההנהלה לתפקד באופן אפקטיבי כצוות:
1- המבנה. המרחק ממוקדי הכוח של כל מנהל משפיע על מידת ההשפעה הארגונית שלו ועל החוזק הניהולי שלו ביחס למנהלים האחרים.
לדוגמה, ארגון שבו יש יותר מנהלים בכירים בישראל מאשר במקומות אחרים. פגישות הנהלה נקבעות בד"כ לפי התחשבות ברוב. כך המנהלים באתרים האחרים צריכים להתגמש, להתפשר ולהתחבר לשיחת וידאו ניהולית בשעות שלא בהכרח נוחות להם (בין לבין אחה"צ עם הילדים, מוקדם מאוד בבוקר או בסופי שבוע).
סטארטאפ ישראלי שהמטה שלו יושב בארצות הברית חווה את הדוגמה ההפוכה. המנהלים באתר הישראלי מרגישים שהם עובדים כמעט 24 שעות ביום, מגיעים למשרד ב 9:00 ומסיימים את משמרת א' בעבודה כאשר משמרת ב' מתחילה ב 16:00 כאשר החברה' בניו יורק מגיעים למשרד. יום שנמשך עד אמצע הלילה, ללא כבוד לחגים או לימי שישי כיום חופש.
2- יחסים וירטואליים דבר אשר מקשה על יצירת אמפתיה ויחסים בינאישיים ובתורם פוגעים בחוזק של צוות ההנהלה כולו. ארגונים בהם המנהלים יושבים זה לצד זה במשרד, מספקים לצוות ההנהלה שעות רבות של יחסים בלתי פורמאליים כדוגמת שיחות מסדרון, זמן לאינטראקציות בינאישיות בקבוצות קטנות וזמן גדול מזה לסיעור מוחות, ריבים וקונפליקטים פרונטאליים.
צוותי הנהלה גלובאליים לא זוכים לפריבילגיה הזו. הם 'נפגשים' בפגישות טלפוניות או בשיחות וידאו שנקבעו מראש, אחת לשבוע במקרה הטוב או במיילים.
ההתנהלות הזו חסרה את הפנים הבינאישיים הפשוטים כמו לחגוג ימי הולדת, לקבוע אחרי העבודה ולהבחין בתנודות במצב רוח מפגישת מסדרון אקראית. החסר הזה משאיר ריחוק אשר יכול לפגוע באמון של הצוות אחד בשני ומתוך כך במוטיבציה שלהם לפעול יחד כקבוצה אחת.
3- השפה קצרים תקשורתיים שפוגעים בתהליכי שיתוף הידע, קבלת ההחלטות ואיכות הביצועים. תחשבו על התסכול של 12 חברי הנהלה שמדברים 5 שפות שונות ומתוכם נבחרת השפה האנגלית כשפה משותפת, שפה אותה מדברים בשטף רק 4 מתוכם ועבור היתר זו שפה שניה. כמה מתסכל לא להצליח לבטא את עצמנו באופן קוהרנטי ושוטף ועד כמה כל זה משפיע על מידת ההשפעה שלי בצוות.
4- שונות תרבותית אשר מקשה על יצירת אחידות בתוך הצוות בשל דפוסי חשיבה ופעולה שונים. השונות התרבותית של צוותי הנהלה רב לאומיים מבוזרים, יכולה להיות גדולה מאוד והלחץ ביחס לזה מחריף כאשר המנהלים השונים הם בעלי השפעה גבוהה על הביזנס. מנהלים ישראלים שרגילים לעבוד 24/7 יתעצבנו על הקולגות שלהם האמריקאים שזורקים את העט ב 17:00 ולא מוכנים לעלות לשיחות דחופות בראשון. הקולגות האמריקאים שמתעקשים על תהליכים מובנים ומסודרים בקבלת החלטות לעומת עמיתיהם הישראלים ושלא נדבר על סגנון הדיבור בישיבות הצוות.
5- הסתמכות על טכנולוגיה ככלי להעברת מסרים ולמפגש, בהעדר יכולת תכופה למפגשים פרונטאליים. הפרעות בתקשורת ושעות שיחה הם צד אחד לעניין, הצד השני מורכב יותר. והוא טומן בקרבו את התפישות התרבותיות שלנו. עד כמה אנחנו מצפים לתהליכים מסודרים ומתועדים, עד כמה אנחנו מצפים לזמינות ולתגובות מיידיות בתקשורת וכדומה.
לצד כל האתגרים אנחנו יודעים לומר היום שחברות גלובאליות הן צו השעה ושצוותי עבודה רב-תרבותיים מציגים רווח גבוה יותר מצוותי עבודה הומוגניים. לכן חשוב ללמוד ולדעת איך להתמודד עם כל האתגרים שהוצגו לעיל.
איך מתמודדים עם האתגרים של ניהול צוותי הנהלה מבוזרים וגלובאליים?
בכנס שנערוך ב 27.11 בשיתוף עם חברת ההייטק הישראלית Tufin, נרחיב את היריעה בנוגע לצוותי הנהלה מבוזרים, נספר על האתגרים הרבים ונביא דוגמאות מארגונים בארץ ובעולם. בנוסף, נספק כלים מעולים להתמודדות עם האתגרים של הניהול וכן נשתף במדד ה IOT שלנו שמסייע לארגונים להיות עם היד על הדופק בנוגע לאפקטיביות צוותי הניהול המבוזרים והגלובאליים שלהם.
מחכות לראותכם!