תרבות ארגונית ברורה? צפו לעובדים מרוצים

אם תדברו עם הסבים והסבתות שלכם הם בטח יספרו לכם שפעם בעבודה שלהם, המנהלים בעיקר ניהלו באמצעות הוראות, "הם היו אומרים מה צריך לעשות והעובדים היו מבצעים", הם יגידו. המחשבה היתה שהעובד מעצם טבעו רוצה להתבטל ולעשות כמה שפחות ולכן צריך לתת לו הוראות ברורות ומדוייקות ולבקר את העבודה שלו בכל הזדמנות.

אם תדברו עם ההורים שלכם הם בטח יספרו לכם שהדרך לנהל עובדים הייתה באמצעות יעדים. המנהלים נתנו יעדים והעובדים היו צריכים להגיע אליהם. הטענה היתה שהעבודה חייבת להיות מדידה ורק כך אפשר למדוד אפקטיביות ופרודקטיביות. אם אתם קצת מבוגרים ייתכן שגם אתם חוויתם את הדרך הזאת לניהול עובדים.

הילדים שלכם כבר חווים דרך ניהול שונה. בשנים האחרונות יותר ויותר ארגונים מאמצים את הגישה החדשה והמדוברת של ניהול על פי ערכים. הארגון, בשיתוף העובדים, מגבש ערכים אליהם הוא מתחבר ולאורם רוצה לנהוג, והעובדים יודעים לנהל את העבודה שלהם בעצמם מתוקף ערכי הארגון. ההנחה היא שכל עובד הוא משמעותי ובעל יכולות להתחבר לערכים ומתוך כך לפעול ולהניע. גם בניהול על פי ערכים יכולים להיות יעדים, אבל הם לא מונחתים מלמעלה, אלא נקבעים בשיתוף העובד.

תרבות ארגונית בתוך המשפחה – איך אתם מגדלים את הילדים?

כדי להבין את ההבדלים לעומק אפשר פשוט להשוות את דרכי הניהול הללו לדרכים שמאמצים ההורים שבינינו כדי לחנך את הילדים שלהם ולנהל את הבית. ניהול וגידול ילדים דומים בהרבה מאוד מישורים. איך למשל? אם נאמץ ניהול לפי הוראות עם הילדים שלנו, סביר להניח שזה יישמע כך: "איתמר, לך סדר את החדר שלך עכשיו!".

אם נאמץ ניהול לפי יעדים עם הילדים שלנו, סביר להניח שזה יישמע כך: "איתמר, עד 14:00 החדר שלך צריך להיות מסודר". ואילו, אם נאמץ ניהול לפי ערכים ותרבות עם הילדים שלנו, זה ייראה אחרת לגמרי. אנחנו נשמש דוגמא אישית לילדים, נכתוב איתם חזון משותף, נקבע כללים ביחד, נקפיד על בית מסודר בעצמנו וכך ננחיל את הערך של סדר וארגון בכל הזדמנות.

פחות מבולבלים יותר עצמאים

אני באופן אישי מאד מאמינה בגישה של ניהול על פי ערכים (בהתאם למודל של שמעון דולן). יוצא לי לעבוד עם לא מעט ארגונים ופעם אחר פעם אני רואה שבארגונים בהם יש שפה מגובשת ויציבה של ערכים, העובדים מתנהלים בצורה טובה יותר. הם פחות מבולבלים ויכולים לפעול באופן עצמאי.

לעומת זאת, בארגונים בהם הערכים לא ממש ברורים, או יותר גרוע הערכים המוצהרים אינם תואמים את התנהגות ההנהלה בפועל, העובדים מפתחים ציניות ומרמור ונוטים להקטין ראש ולעשות את המינימום האפשרי.

zappos2לא רק אני דוגלת בגישה הזו אלא גם ארגונים מצליחים כיום כמו Google ו- Airbnb כבר זמן רב מדברים בכל הזדמנות אפשרית על תהליך גיבוש הערכים שלהם ועל התרומה העצומה שלו להצלחת הארגון. עוד ארגון שאנחנו אוהבים לעקוב אחריו ולספר על הדברים המעניינים בו, הוא זאפוס, שגם דוגל בשיטה. ענקית חנויות האון-ליין, שמגלגלת מחזורי מכירות של מעל ביליון דולר בשנה, הכריזה ב-2013 על ארגון ללא מנהלים בשיטה שנקראת Holacracy. זאפוס, שחרטה על דגלה לעשות דברים בדרך חדשנית ולהיות פורצת דרך, הוכיחה פעם נוספת שהיא גם מיישמת.

תרבות שנויה במחלוקת

Amazon_HQגם תרבות ארגונית של אמזון (שאגב קנתה את זאפוס) ישנם ערכי ליבה חזקים ומובחנים. העובדים מדורבנים להגיע לקצה גבול היכולת שלהם, לעבוד שעות ארוכות ומאוחרות, לעמוד בסטנדרטים "גבוהים באופן בלתי סביר" שהחברה מתגאה בהם ולכוון לירח. יש עובדים שזה לא מתאים להם ואכן בתחקיר שפורסם באוגוסט האחרון בניו יורק טיימס דווח על עובדים שלא עומדים בציפיות ומפוטרים ונמתחה ביקורת על אמזון כמקום עבודה פוגעני.

יחד עם זאת, נראה שיש לא מעט עובדים שהתרבות הייחודית דווקא מתאימה להם. עובדים שרואיינו לתחקיר העידו שעמיתיהם הם האנשים החדים והמחויבים ביותר שפגשו אי פעם ושיש לא מעט עובדים שפרחו באמזון בדיוק משום שהחברה דחפה אותם אל מעבר לגבולות שהם חשבו שיש להם. "היכולת לחשוב בגדול ולדעת שלא גירדנו עדיין את פני השטח של מה שאפשר להמציא מקנה מוטיבציה אדירה".

תרבות ארגונית – אז איך עושים את זה?

הדרך הנכונה היא לגבש ערכים שבאמת מתאימים לארגון שלכם ולחזון שלכם. לזאפוס מתאימה תרבות חדשנית שתמיד מחפשת את הדבר הבא, גם במחיר של טעות ולאמזון מתאימה תרבות של סטנדרטים גבוהים ללא פשרות. גם אם הרבה עובדים לא יתחברו לתרבות של אמזון, מי שכן יתחבר יהיה עובד מצוין (כפי שמעיד סרטון הגיוס שלהם)

בסופו של דבר אתם רוצים להתאים את העובדים לתרבות ולא את התרבות לעובדים. עובדים שהתרבות שלכם לא מתאימה להם ימצאו את עצמם בחוץ בדרך זו או אחרת. זה לא דבר רע מכיוון שמי שכן יתחבר יחזק את התרבות הארגונית הנרקמת וייצר קרקע פורייה לקליטת כח אדם נוסף המתאים לתרבות הארגון.

אז אם גם אתם רוצים לגבש את הערכים שאתם מזדהים איתם ולראות כיצד הם באים לידי ביטוי בהתנהלות היומיומית אצלכם, אני מזמינה אתכם ליצור איתנו קשר.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Open chat
1
AL Consultants Whatsapp
רוצה לדבר איתנו? אנחנו פה
ימים א'-ה' 08:30-18:30