לאבד את הפרה האדומה

לפני שנים רבות, הלכו רב ותלמידו לביקור בכפרים שונים, על מנת ללמוד על אורחות חייהם של התושבים. בדרכם הם הגיעו לבית קטן אשר קירותיו בוץ ולפניו רצים ילדים יחפים ולבושים בלויים. "ממה אתם מתפרנסים?" שאל הרב איש ואישה שבאו לקראתם. "יש לנו פרה אדומה קטנה, שמספיקה לכל צרכנו", ענתה האישה.

מהורהרים יצאו הרב ותלמידו מהמשפחה בכפר וחזרו למקום מושבם. בדרך ביקש הרב מהתלמיד לחזור למחרת לאותו הכפר ולהעלים להם את הפרה הקטנה האדומה. התלמיד לא הבין את כוונת רבו, הרי הפרה הזו היא הבסיס לכל קיומה של המשפחה, אך בהיותו צייתן ונאמן, עשה התלמיד כמצוות רבו.

שנים רבות לאחר אותו המקרה, הציק לו מצפונו של התלמיד. הוא חזר לאותו הכפר ובקצהו ראה בית לבנים גדול ומרשים. "מה עלה בגורל המשפחה שגרה כאן לפניכם"? שאל התלמיד איש ואישה שבאו לקראתו. "אין אנו יודעים אדוני" השיבו לו "אנו גרים כאן מאז ומתמיד". "באמת?!" התפלא התלמיד. "כן" השיבו לו, "לפני כמה שנים נעלמה הפרה האדומה שלנו באורח פלא והיינו צריכים למצוא דרכים אחרות להתקיים. הבנו שיש לנו כישורים רבים שיכולים לכלכל אותנו והצלחנו להתקיים טוב יותר וכך הגענו למצבנו היום". "תודה" אמר להם התלמיד, "לימדתם אותי היום לקח חשוב לחיים".

לנהל את השינוי

על המחברות הממותגות של החברה שלנו מופיע המשפט הבא: "הדבר הקבוע היחיד היום הוא השינוי".

מי שתבע את המושג הזה היה הסופר טום פיטרס, אבל לא הוא זה שהמציא את המציאות הזו. השינויים היום הם תכופים ולא תמיד צפויים ולרוב אנחנו לא בוחרים בשינוי בין אם הוא חיובי ובין אם הוא משברי.

חלק ניכר מאיתנו היו רוצים להתמודד עם השינוי כמו בת יענה: לעצום עיניים, לטמון את הראש בחול ולחכות עד יעבור זעם. אבל המציאות של היום לא מאפשרת לנו את זה. אנו חייבים להתמודד עם השינויים ולנהל אותם, על מנת להתפתח. למעשה, דוגמאות מהשטח העסקי מוכיחות שהתמודדות נכונה עם משבר, מצליחה לאושש את העסק ולהביא אותו למצב טוב בהרבה מאשר היה לפני המשבר.

אובדן הפרה האדומה של המשפחה העניה, הוא משל לאובדן הכנסות קבוע של לקוח גדול, סגירת פרוייקט שהיווה בסיס הכנסה משמעותי, האטה כלכלית במשק כולו שמשנה את הרגלי הצרכנות של הלקוחות או אפילו אובדן של עובד מפתח בארגון

ההתמודדות עם השינוי המשברי יכולה להיות באמצעות הדרכים המקובלות: המתנה עד יעבור זעם, למשל תקווה שהמשק יתאושש. דרך נוספת היא צמצום בכח אדם או בהוצאות, פעולה שבה כמעט כולם מתחילים. עוד דרך היא השקעת מאמצים נוספים באותם דרכים בהם פעלתם, אם אתם מפחדים משינוי. ואפשרות אחרונה היא נקיטת דרך חדשה, יצירתית ויזמית ויצירת שינוי משמעותי בהתנהלות העסק. לשם כך יש צורך בגמישות ניהולית.

3 טפאסים במקום עיקרית אחת

איך משתמשים בגמישות ניהולית כדי להתמודד בדרך יצירתית עם משבר ואפילו להתפתח ממנו? בעולם המסעדנות למשל, מסעדות רבות החלו להכניס מנות טפאס שהן מנות קטנות במיוחד לתפריטים. הסועדים אהבו את הרעיון שהם יכולים לטעום כמה מנות במחיר של מנה אחת גדולה, זה הסתדר להם עם טרנד הבריאות ולבסוף הם הזמינו יותר מנות ואף אפשרו למסעדנים להציע מנות קלילות בעלות נמוכה.

איך עלה הרעיון? מסעדנים רבים הבינו שהיכולות הכלכליות של קהל הלקוחות שלהם השתנו ואנשים מעדיפים לרכוש מגוון מוצרים בפחות כסף. ההבנה הזו הניבה קונספט חדש של מנות. מסעדנים שלקחו את זה צעד נוסף, שינו גם את המוסיקה, צורת הישיבה והאווירה במסעדה על מנת שתתאים לצרכים החדשים של הקהל.

מדידה בזמן אמת

הדוגמא של הטפאסים היא דוגמא לגמישות ניהולית. כלומר, קבלת החלטות ניהוליות בנוגע למוצרים, לדרכי השיווק ולאופני העבודה שיחוללו בהם שינוי. על מנת לקבל את ההחלטות הנכונות ולא להסתמך על תחושת בטן בלבד, יש צורך במדידה.

דוגמה מצוינת לחברה שעושה את זה כל הזמן ומצליחה בגדול היא ZARA, רשת האופנה הספרדית שמוציאה לא קולקציה אחת לעונה אלא בין 3-4 קולקציות בכל עונה. למה הם עושים את זה? מכיוון שזה מאפשר להם להשתנות בזמן אמת באמצעות מדידה והבנת הלך הרוח של הלקוחות. הם בוחנים את פריטים שעובדים מול אלו שלא, מפיקים לקחים באופן מיידי עוד באותה עונה וזוכים להיות רווחיים ורלוונטיים מתמיד ללקוחות שלהם.

אם אתם חושבים לעצמכם עכשיו: "טוב, אבל אנחנו לא זארה ואין לנו את התשומות שלזארה יש", אני מציעה שתתמקדו בכמה טיפים שעובדים בהתמודדות עם כל שינוי גם בארגונים שאינם ארגון אופנה עולמי.

הבינו היטב מה קרה: צעד ראשון להתמודדות עם שינוי הוא להבין מה קרה. אל תתייחסו רק לתוצאה הסופית שהיא "שורת הרווח שלנו ירדה", אלא נסו להבין מה קרה. מה הסיבות למשבר, איך נראה המשבר ואיך הוא משפיע על העסק שלכם.

הבינו את העסק שלכם: התייחסו לזה כאל הזדמנות נהדרת לנתח את ההיבטים השונים של העסק שלכם כיום. מהו תמהיל המוצרים, התמחור, אופני שיווק ומכירה, אופני מתן שירות ועוד. לאחר מכן נסו להבין מהן העוצמות של העסק שלכם בלעדי "הפרה האדומה". רכזו אותם וגייסו אותם לתהליך השינוי.

בחרו מה ניתן לשנות וכיצד: עכשיו הגיע החלק המהנה של התהליך. עבדו ביצירתיות. ארזו את המוצרים הקיימים שלכם אחרת באופן שתואם את צרכי הלקוחות ומצב השוק. למשל אגדו כמה מוצרים יחדיו ומכרו בחבילה כדאית יותר, זקקו מוצרים, הביאו משהו חדש על גבי מוצר קיים ועוד ועוד. לדוגמא, בתהליך דומה שעשינו עם חברה מתחום הביטוח, הם התפלאו לגלות שהמוצרים שלהם יכולים להיות גמישים ויצירתיים למדי ושניתן להוציא מהעסק שלהם עוד הרבה יותר.

זכרו, משבר הוא הזדמנות וזו לא קלישאה. ממשבר אפשר לצמוח למקומות טובים יותר ממה שהיינו בו קודם. אם היינו שואלים את המשפחה עם הפרה האדומה אם הם רוצים לוותר עליה, אני מניחה שהתשובה הייתה שלילית ונחרצת, אך בהעדרה הם הצליחו יותר ממה שהם יכלו לשער.

רוצים ליווי בתהליכי שינוי בארגון? כיתבו אלינו

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Open chat
1
AL Consultants Whatsapp
רוצה לדבר איתנו? אנחנו פה
ימים א'-ה' 08:30-18:30