העת הנוכחית מאופיינת באי וודאות גבוהה היוצרת מורכבות ארגונית וניהולית חדשה. אנחנו מוצאים את עצמנו מתמודדים מול אירועים חיצוניים או פנימיים המחייבים הנעת מהלכי שינוי רוחביים שדורשים את התייחסות או התגייסות הארגון כולו.
אם נפעל בדרכים הרגילות נגיע לאותם המקומות (ד”ר סוס). אתגרים מורכבים מצריכים פתרונות יצירתיים וכך גם המציאות הארגונית בה אנו פועלים כיום.
עיקרון "חוכמת ההמונים" (Wisdom of the crowd) הוא כלי מפתח לגיבוש פתרונות! בספר בעל אותו שם מציג סורוויקי סיפור על יריד חיות שנערך בשנת 1907, במהלכו נערכה תחרות הימורים על משקלו של שור שהוצג שם. סר פרנסיס גלטון, שהיה סטטיסטיקאי שביקר ביריד, אסף את כל הפתקים עליהם נרשמו ההימורים ומצא כי ממוצע הניחושים של כל המשתתפים היה קרוב יותר למשקלו האמיתי של השור, מאשר המשקל אותו ניחש המנצח בתחרות. העיקרון מבוסס על ההנחה כי חוכמת הקולקטיב תייצר בהכרח פתרונות איכותיים יותר עבור הארגון מאלו של היחידים.
חוכמת הקולקטיב מוכיחה פעם אחר פעם כי השלם גדול מסך חלקיו, וכי היתרון של שונות ומגוון נקודות מבט מגביר את היצירתיות הארגונית ומוביל לרעיונות ופתרונות חדשניים ומגוונים.
אז איך מתממשת חוכמת ההמונים ביומיום הארגוני?
נשתף באירוע "קפה עולמי" (מתודולוגיה לשיח קבוצתי רב משתתפים מובנה, המעודדת חשיבה יצירתית ולמידה מנקודות מבט רבות) שערכנו ב-AL Consultants עבור פירמת עוה"ד הגדולה בישראל- גולדפרב, גרוס זליגמן ושות'. באירוע השתתפו מעל ל-200 שותפים מהמשרד. אותו קפה העולמי התרחש חודשים ספורים לאחר אירוע המיזוג בין 2 משרדים מובילים שהפכו לאחד. מטרת האירוע הייתה שימוש בחוכמת הקולקטיב באמצעות שיח רב משתתפים פעיל לשם העלאת רעיונות למימוש שלוש מטרות שבליבת האסטרטגיה של הארגון.
השפעתו החיובית של האירוע הכתה גלים – השיח היה פורה ויצירתי, וחולל אין ספור רעיונות חדשים וחדשניים ליוזמות בעלות פוטנציאל לסלילת הדרך להצלחה. ניכרה תחושת מחוברות גבוהה של המשתתפים והעמקת ההיכרות ביניהם ובעיקר בלטה תחושת משמעות ואחריות בקרב השותפים, אשר זוכים לסייע בעיצוב הפירמה המתגבשת.
כל הטוב הזה בשעתיים בלבד!
שילוב מנצח: אימפקט מהיר לצד רווח ארגוני ארוך טווח
אמנם כל הטוב שתואר לעיל קרה תוך זמן קצר, אבל האפקט החיובי של אירוע כזה על הארגון היא לחודשים ושנים קדימה.
למעשה, יצרנו יחד חוסן ארגוני באמצעות יצירת קהילה ארגונית, וחוסן אישי לעובדים בעקבות שיפור בתחושת הרווחה שלהם.
שנית, הבאנו לעלייה במוטיבציה, במעורבות ובמחויבות בקרב עובדים, וזאת באמצעות הטמעת מנגנוני הקשבה והשתתפות, הגברת תחושת המשמעות והאמון בהנהגה.
לבסוף, הגברנו את היצירתיות הארגונית ובעקבות כך נצפה לראות שיפור בביצועים.
חשוב להבין, ישנן לא מעט שיטות לניהול שיח רב-משתתפים משמעותי בארגון, למשל: חקר מוקיר, האקתון, מרחב פתוח, שוק רעיונות וקפה עולמי. כל אחת מהן קצת שונה מהשנייה אולם רובן מבוססות על עקרונות דומים של שיח רב משתתפים- זיהוי אתגרים, איסוף מידע ובחירת רעיונות טובים.
מנקודת מבטה של ההנהלה, מתי מתאים להשתמש בכלים מעולמות 'חוכמת ההמונים'?
- נציע לשקול שימוש בכלים הללו כאשר השאלות או האתגרים בהם מבקש הארגון לעסוק הם מורכבים, ואין להם פתרונות ידועים מראש או מועדפים ע"י הנהלת הארגון.
- במקרים בהם לעובדים יש עניין בנושא או בדילמה שבבסיס האתגר וגישה למידע וידע הנוגע לאתגר.
- כאשר נצטרך פתרונות הדורשים שיתוף פעולה של עובדים – ייטב יהיה אם יגובשו במעורבות עובדים גבוהה עבור רתימה וחיבור אישי.
- בנושאים הנוגעים לאסטרטגייה, לתהליך, למדיניות או להחלטה רוחביים.
חכמת ההמונים – אז מה זה דורש מאיתנו?
1. אומץ ניהולי. הנהלת ארגון הבוחרת להשתמש בכלים הללו לפיצוח אתגרים מורכבים צריכה לדעת לשחרר ולסמוך על התהליך.
2. הקשבה. במקום להגיד צריך לשוחח. על מנת לייצר צמיחה של רעיונות יש לאפשר שיח פתוח ומשתף, ולא לבוא ממקום ״יודע״ לתהליך.
3. סקרנות. יש להיכנס לדיאלוג ב-state of mind סקרן, ובפתיחות לכל אפשרות שתעלה.
רגע! העובדים מחליטים לבד?
אל חשש, בכל תהליך יש מקום לפתיחות ולצד זאת, יש מקום לתפוס את המושכות במקומות החשובים. הנהלות אשר חוששות לתת את כל כוח ההחלטה לעובדים, אך רוצות לערב אותם ולהיתרם מניסיונם, זוכות לתהליך מותאם הכולל מנגנונים המאזנים שיתוף עם ניהול והתערבות בעת הצורך.
איזון הוא המפתח.
יאללה יוצאים לדרך – מה הצעד הראשון בדרך ליישום?
"אם היתה לי שעה לפתור בעיה, וחיי היו תלויים בכך, הייתי משקיע 55 דקות בהחלטה על מהות השאלה הנכונה לשאול, ובפעם שאני יודע שהגעתי לשאלה זו, הייתי יכול לפתור את הבעיה בפחות מ- 5 דקות." / אלברט איינשטיין.
ובכן, כפי שאמרו גדולים מאיתנו, ראשית מזהים את הצורך, מזקקים את האתגר, מבינים לעומק את האפקט שרוצים לייצר ולבסוף – מעצבים את הדרך הנכונה לשילוב חוכמת ההמונים.
אם גם אתם רוצים להתקדם וליישם כלים היוצרים עבור הארגון שלכם את כל הרווחים הללו, דברו איתנו…