"אם לא אצליח לגייס השקעה חדשה איאלץ לסגור את החברה".
ככה נפתחה פגישת ייעוץ שערכתי לפני מספר חודשים, עם מנכ"ל בחברה סטארט אפ. החברה שלו, שקיימת כבר שלוש שנים עברה שני סבבי גיוס, עם סך של חמישה מיליון דולר בהשקעה, ועכשיו זקוקה להשקעה נוספת כדי לעלות מדרגה בשוק הסטארט אפ.
בקול רועד ולחלוחית בעיניו הוא סיפר לי שאם לא יצליח לגייס את הכסף, לא יוכל להמשיך להפעיל את החברה. "יש לי שלושה חודשים לגייס את הכסף", הוא אמר.
התמונה שהציג לי המנכ"ל הוכיחה לי שוב עד כמה הקרקע בארגוני סטארט אפ אינה יציבה. בתוך כל העבודה הקשה והטירוף שכרוך בליצור את המוצר הכי מתקדם, מבוקש ובעל ערך, ובתוך איסוף הלקוחות והשיווק האינטנסיבי, החברות צריכות גם לדאוג להכנסת מזומנים מכספי השקעות ללא הפסק.
חבר'ה, יכול להיות שתפוטרו בקרוב
אז מה עושים כשכספי ההשקעה הקודמת אוזלים וטרם נסגרה השקעה חדשה? מדובר במצב לא קל המלווה בתחושת אי ודאות ועמימות רבה והמשפיע, אם נרצה או לא, על כל עובדי החברה. למעשה, אנו אומרים לעובדים במילים אחרות "חבר'ה, יכול להיות שעוד שלושה חודשים כבר לא יהיה לכם מקום עבודה". החשש הזה עלול לעורר אצלם חרדה, תסכול וחוסר אונים אשר מן הסתם ישפיעו גם על איכות העבודה בתקופה קריטית זו.
באותו סטארט אפ בחר בהתחלה המנכ"ל שלא לשתף את העובדים במצב כדי לא להכניס פאניקה מיותרת, אבל כשלושה חודשים לפני מועד "הדד ליין" כבר לא הייתה ברירה. הוא החליט על קיצוץ משכורות לכל העובדים ב- 30% ונאלץ להסביר את המצב לעובדים. אותו מנכ"ל העלה בפני את החששות שלו מפני העברת הבשורה לעובדים וכן מפני איכות ביצוע העבודה בחודשים שנותרו, חודשים שהם קריטיים להמשך קיומה של החברה בהנחה שתגיע השקעה.
לא קל לבשר לעובדים חדשות רעות, בטח כאלו שמשפיעות עליהם בצורה ישירה. זה גם לא פשוט לדאוג להמשך עבודה תקינה ומוטיבציה גבוהה בחודשים הקריטיים שנותרו, אך יש מספר דרכים לצמצם את אי הוודאות של העובדים ולרתום אותם למהלך. אלה טיפים שמומלצים במיוחד למקרים כאלה אך הם יכולים להתאים לכל שינוי ארגוני שמשפיע על העובדים ושיוצר תחושת אי ודאות ועמימות. איך עושים את זה?
העבירו את הבשורה – הפסיקו את השמועות
העיקרון הראשון שצריך להנחות אותנו כשאנחנו מבשרים לעובדים על מצב החברה הוא צמצום ככל האפשר של אי הוודאות והעמימות.
ידעו את העובדים במצב לפני ששמועות ושיחות מסדרון יהפכו להיות אלו שקובעות את הטון במשרד. באותה חברה שסיפרתי עליה, העובדים חשו שמשהו קורה כשהפסיקו לקנות להם פינוקים למטבח והפסיקו לממן להם ארוחות צהריים. השמועות החלו לזרום מאוד מהר. "וואו, שמעתי שנגמר כל הכסף", "עוד שבועיים יפטרו חצי מהעובדים", ועוד.
לשמועות יש לרוב השפעה הרבה יותר מלחיצה מאשר האמת עצמה משום שהן לרוב לא מדויקות ומקצינות את המצב. לכן, חשוב לכנס את העובדים לפני שחרושת השמועות מתחילה וליידע אותם במצב. אני ממליצה לקיים תחילה שיחות אישיות עם המנהלים הבכירים ורק אז לכנס את יתר העובדים. חשוב שההודעה תגיע מהמנכ"ל או מהיזם עצמו, כמנהיג המחנה, העומד בראשו ובעל החזון של החברה.
חשוב מאוד לעשות זאת בצורה כנה וברורה. כשאתה מספר לעובדים את המצב ספר להם את האמת, היה כנה וגלוי, אל תבטיח דברים שלא בשליטתך ואל תיתן תחושה שאתה יודע דברים שאתה לא. חשוב שהעובדים יתנו בך אמון והם יעשו זאת רק אם הם יאמינו שאתה לא מסתיר מהם מידע ולא מייפה את התמונה.
ספר להם גם את הדברים החיוביים ופרגן
אמרת להם את האמת? מצוין. יחד עם זאת, תן להם תקווה ושביב של אופטימיות. למשל: "אנחנו לא יודעים מה יהיה אבל יש כמה משקיעים שאני עומד להיפגש איתם בשבוע הקרוב. אחד מהם גילה התעניינות בחברה וזו כבר הפגישה השלישית איתו. יצירת התקווה והשמירה על האופטימיות חשובים לרתימת העובדים להמשך פעילות החברה.
בנוסף, חשוב מאוד לפרגן לעובדים. לא קל לעובד להיות במצב של חוסר ודאות בו הוא לא יודע מה יוליד יום ואין לו ממש שליטה על המצב. חשוב לייצר אצל העובדים תחושת שותפות ואחריות. למשל "אני יודע שאנחנו בפני ימים לא קלים. אני מאמין בכל אחד ואחת מכם שיחד איתכם נוכל לצאת מחוזקים ולהצליח בגדול!"
אל תסתגר, שמור על תקשורת פתוחה ותן דוגמא
סיפרת לעובדים, הפגת את חוסר הוודאות והצלחת להחדיר בהם מוטיבציה ותחושה של תקווה, אבל כעת חשוב להמשיך לעבוד באפקטיביות. בימים ובשבועות שלאחר העברת הבשורה אל תסתגר. עכשיו שכולם יודעים, זהו לא הזמן להיעלם. שמור על תקשורת פתוחה, דאג ליידע לפחות את המנהלים בהתפתחויות החדשות. גם אם אין לך ממש מידע חדש, חשוב שתדבר איתם תכופות כדי שלא יחשבו שאתה מסתיר מהם מידע.
תן דוגמא אישית. דווקא בימים אלו חשוב שתהיה נוכח בחברה. אנשים מסתכלים כדי לראות איך אתה מתמודד עם המצב. הם בודקים אם אתה יושב ומקטר, אם אתה מיואש או עצבני. ככל שתשדר לעובדים "עסקים כרגיל" כך גם הם ינהגו.
בנוסף, ככל שהמצב הכלכלי מאפשר, חשוב שתיצור שסתומי שחרור קיטור. אירועים חברתיים, ארוחות צהריים משותפות, פעולות שמחזקות את ההווי בחברה הם הזדמנות מצוינת להפוגה מהמתח ולשחרור קיטור ותורמות לתחושת הצוותיות והגיבוש. קל יותר לעובד להתמודד עם לחץ כאשר הוא לא מרגיש לבד וכדאי ליזום פעילויות כאלה דווקא עכשיו.
ולבסוף- איך אתה מרגיש?
מן הסתם אינך יכול לשתף את העובדים בחששות ובפחדים שלך, הדבר יפגע להם בביטחון שלך כמנכ"ל. אבל זה לא אומר שאתה צריך להתעלם או להדחיק את התחושות והצרכים שלך. נסה ליצור סביבך סביבה תומכת, מכילה ומייעצת שאותה תוכל לשתף.
אגב, אם אתם תוהים איך הצליח להתמודד מנהל הסטארט אפ איתו דיברתי עם המצב, ובכן, יש סוף טוב. אותה חברת סטארט אפ זכתה להשקעה נוספת וכיום היא במגעים לקראת רכישה. לעיתים קרובות יש אור בקצה המנהרה.
רוצים לשתף ולהתייעץ? צרו איתנו קשר