לפני זמן מה ליוויתי מנהלת בכירה בארגון גדול בתהליך של ייעוץ אישי. המנהלת הרגישה שהיא לא מספיק משמעותית בארגון שלה, לא בעיני הכפופים לה ולא בעיני הקולגות שלה. היא הרגישה שהיא לא מצליחה לקדם תהליכים שרצתה, שלא שומעים אותה ושלא מעריכים אותה ואת כל הדברים הרבים שהיא עושה.
היא באמת עשתה המון. על פניו מדובר במנהלת בכירה בארגון, יש תחתיה מנהלים ועובדים רבים והיא חברת הנהלה כבר 5 שנים. כנראה שהיא עשתה דבר אחד או שניים נכונים, ועם זאת, התסכול שחשה היה גדול.
במהלך הליווי, ניסיתי להבין מהי הסיבה לתחושות האלו ולאורך הזמן גיליתי שאותה מנהלת פשוט לא יודעת לשווק את עצמה. היא עובדת קשה, מסורה ומחויבת לארגון, יש לה רעיונות נפלאים, אבל היא לא מצליחה למצב ולמתג את עצמה ככזאת בארגון.
המוצר החשוב ביותר? אתם עצמכם
מלאכת המיתוג והשיווק העצמי היא תמידית ונחוצה כמעט כל הזמן. אנחנו בעידן בו אנחנו רוצים להתקדם מהר במקום העבודה שלנו, אנחנו מחליפים קריירות ומקומות עבודה בקצב חסר תקדים ותאמינו לי שאף אחד לא ידאג לאינטרסים שלנו מלבדנו. במילים אחרות, הדרך הטובה ביותר לשרוד בסביבה כזו היא לפאר ולשווק את המוצר החשוב ביותר שיש לכם – את עצמכם.
אני בטוחה שחלקכם קוראים את הדברים ואומרים לעצמם (יחד עם גיחוך קל ונימה צינית), "אז אני צריך לדבר על עצמי כל הזמן?", "אנשים לא אוהבים שוויצרים", "איזה שטויות, רואים מה אני עושה גם בלי שאני אגיד". ובכן, אלו הם מיתוסים שיש להפריך. הרבה פעמים המיתוסים האלו פשוט גורמים לנו להחמיץ הזדמנויות. בוא נדבר רגע על אותם מיתוסים.
עבודה שנעשתה כמו שצריך מדברת בעד עצמה? לא נכון
לא רק. אמנם הרבה פעמים יש תוצאות חיוביות אבל מי יידע שאתם עומדים מאחוריהם?
אנשים אוהבים צניעות? לא בדיוק
זה נכון שאנשים לא אוהבים שוויצרים, או אנשים שמתפארים ללא כיסוי, אבל אנשים גם לא אוהבים אנשים יבשים ומשעממים. למשל, כאשר ראיינתי מועמדים למשרת יועץ אצלנו בחברה, תמיד התרשמתי מסיפור טוב שסיפר המועמד, משהו שהוא עשה ומתגאה בו. לעומת זאת, מועמדים יבשים שהגיעו בגישת "הכול כתוב בקורות החיים", שיעממו אותי וכמובן לא עברו הלאה. אז אם עשיתם משהו שאתם גאים בו, ספרו לאחרים שיוכלו ללמוד עליכם ולהיעזר בכם בעת הצורך.
זה נשמע טוב כשאחרים מהללים אותי? נכון, אבל לא מספיק
זה כיף כשאחרים מהללים ומשבחים אותנו, אבל זה לא מספיק. אף אחד לא יוכל להסביר ולהציג את עצמכם יותר טוב ממה שאתם תוכלו לעשות עבור עצמכם. כמו שרבים מכם לא מעבירים את הטיפול בלקוחות חשובים לאחרים, אל תעשו כך בטיפול בלקוח החשוב ביותר- בעצמכם!
צריך לצבור רשימה ארוכה של הישגים? לא נכון
שיווק עצמי טוב נובע מאיכות המסר והסיפור האישי, ולא מרשימה משמימה של הישגים. זה לא משנה מה עשיתם ומה לא עשיתם, אם אינכם יכולים למכור את עצמכם בצורה מזמינה, אנשים לא ירצו לשמוע.
להתפאר זה לא אלגנטי? תלוי איך זה מתבצע
אנשים נוטים לחשוב שאנשים שמפארים את עצמם הם מרוכזים בעצמם, אינם גלויים ואמינים. זה נכון רק עבור אנשים שלא מפארים את עצמם בצורה נכונה. שיווק עצמי לא אומר להפוך את עצמי למשהו שאני לא. למעשה, שיווק עצמי מוצלח הוא לדעת להבליט את מי שאני באמת, באופן אותנטי.
חשבו על מישהו שאתם מכירים שיודע לשווק את עצמו בצורה טובה, ניקח למשל את סטיב ג'ובס, המנכ"ל המיתולוגי של חברת אפל. ג'ובס היה אלוף בשיווק עצמי, בכל הזדמנות סיפר סיפורים אישיים והתגאה בהישגיו. זה הצליח לו כי הוא נשאר עצמו, הוא דיבר בכנות, מהראש ומהלב.
לתפוס את עצמנו כמשמעותיים
האמת היא ששיווק עצמי מתחיל בתפיסה שלנו את עצמנו. למשל אותה מנהלת תמיד תיארה את עצמה כפקידה בכירה בלבד. היא לא האמינה שהיותה מנהלת בכירה שתחתיה 25 עובדים, הוא איזשהו הישג משמעותי שיש להתגאות בו.
ביכולתנו לייצר השפעה דרך התפיסה שלנו את עצמנו, והאמת היא שאלו דברים שפשוט לשנות. איך המשרד שלנו נראה? האם הוא קטן, עמוס ולא מזמין או מרווח ומעוצב? איך אנחנו מתלבשים? כמו חבר הנהלה או כמו אחרון העובדים? למי אנחנו אומרים שלום בבוקר? רק לעובדים הזוטרים או גם למנהלים הבכירים ולמנכ"ל?
המטרה היא לשנות את התפיסה שלנו ולא את ההתנהגות שלנו כי ברגע שנתפוס את עצמו כמשמעותיים ובעלי ערך, כך זה יבוא לידי ביטוי בהתנהגות שלנו. השיווק העצמי שלנו מבוסס על הדימוי האישי שלנו- מי אנחנו, מה השגנו עד כה ומה אנחנו מגשימים ברגעים אלו.
אחת מהמלצותיי לאותה מנהלת הייתה לקיים פגישות קבועות עם המנכ"ל שעד אז היו כתובות ביומן אבל כמעט שלא התקיימו לעולם. המנהלת הסבירה זאת באמירה שהוא עסוק מדי להיפגש איתה, אבל משיחה עימו גיליתי שהוא חושב שפשוט אין לה משהו חשוב לעדכן אותו.
הזדמנויות לשיווק עצמי קיימות כמעט תמיד, בישיבות הנהלה, בשיחות אישיות עם עובדים, במיילים וגם סתם בשיחות מסדרון. רק שימו לב ששיווק עצמי הופך להיות מעניין ומלא חיים כאשר מתבלים אותו בדוגמאות ובסיפורים. ודאו שבדברים שאתם אומרים אין הכללות גורפות שמשאירות רושם מזערי, אם בכלל, אלא דברים מפורשים מלאים בפרטים ססגוניים.
בחזרה לאותה מנהלת. היום כאשר תשאלו אותה מה היא עושה בחברה ותבקשו שתספר על עצמה, היא תגיד בגאווה "אני מנהלת בכירה וחברת הנהלה" וגם תוסיף דוגמה טובה וסיפור קצר על הישג משמעותי שלה מהתקופה האחרונה.
הפוסט מבוסס בחלקו על ספרה של פגי קלאוס "אומנות השיווק העצמי"
צריכות עזרה במיתוג עצמי? מכירות את "Brand-Me" שלנו? צרו קשר