אבל למרות שעות העבודה המעטות העובדים ברוב המדינות המתקדמות מניבים תפוקה טובה יותר. לפי נתוני ה-OECD, נתוני הפריון בארה"ב, שנמדדים על ידי התוצר לשעת עבודה, גבוהים ב-60$ לשעת עבודה וכפולים מנתוני הפריון העבודה הישראלי. איך זה מסתדר, שאלתי את עצמי, איך יכול להיות שהם עובדים פחות ומייצרים יותר?
בירוקרטיה, תשתיות וציוד בעייתי
שתי כתבות שפורסמו בעיתון דה מרקר על ידי הילה ויסברג וגיא רולניק, מנסות לענות על השאלה. הכתבות מתבססות על הדוח של פרופסור בן דוד שהופק במרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל. בן דוד טוען שמלאי ההון של ישראל נמוך, כלומר מצב התשתיות, ההון האנושי, ציוד העבודה והטכנולוגיות. לדבריו, גם הבירוקרטיה בישראל מסרבלת תהליכים. ככל שהנתונים האלה ישתפרו, יהיה ניתן לעבוד פחות שעות ולהגיע לתפוקה גבוהה יותר.
אבל עד שהמדינה תשפר את הנתונים האלה, מעניין להבין איך הנתון הזה משפיע על הארגונים ועל העובדים מנקודת מבט של מנהלים. איך אנחנו כמנהלים יכולים לשפר את מלאי ההון בארגון? איך אנחנו כמנהלים יכולים להשקיע בתשתיות, להשקיע בעובדים ולשפר נהלים?
משפרים את התשתית הטכנולוגית
ארגונים רבים, בעיקר במגזרים נותני שירות לא נותנים דגש מספק לצרכים טכנולוגיים של העובדים שלהם. טכנולוגיות כמו מערכות ניהול לקוחות (CRM) או מערכות מעקב ובקרה, בעיקר כאלו המותאמות ומפותחות בהתאם לצרכים הייחודיים של הארגון והעובדים, הן יקרות ומצריכות השקעה חד פעמית גבוהה. אבל הנגזרת שלהן בכל הקשור ליעילות תהליכי העבודה וחיסכון בעלויות בעתיד, כמו גם שיפור הפיתוח, היא משמעותית.
טכנולוגיות מסוג זה, עשויות להקל על עבודתם של העובדים ולהעלות את תפוקתם. דבר שיביא לעובדים מרוצים, מחויבים ויעילים יותר. השקעה בתשתיות יכולה לבוא גם לידי ביטוי בשיפור התאורה במשרדים ואפילו שדרוג כיסאות העבודה לכאלו שיפחיתו כאבי גב ויצמצמו קימות מיותרות.
משקיעים בעובדים
השקעה בעובדים אינה מתבטאת רק בשכר. סביבה נעימה, פיזית וחברתית, יכולים לחולל פלאים. הפניית המשאבים הכלכליים להוואי חברתי ותרבות ארגונית, לפרגון ולאירועים "שוברי שגרה", יניב תמורות גדולות יותר מאשר העלאה גורפת בשכר.
תתפלאו לגלות שאירועים קטנים כמו פיקניק בצהריים, הרמת כוסית אחת לכמה זמן ללא סיבה מיוחדת, הכנסת שוברי שגרה כמו סרטונים מצחיקים במייל וכל רעיון יצירתי שעולה לכם, עושים את העבודה.
מתגמלים לפי תפוקה
חשוב לזכור גם את התפוקה השולית הפוחתת לאורך יום עבודה. עובד טוב אינו בהכרח זה שעובד 12 שעות. אלא עובד יעיל ואפקטיבי לאורך שעות העבודה שיכול ליהנות גם משעות פנאי ולחזור לעבודתו רענן ואפקטיבי. תוכלו לעודד זאת באמצעות מדידת תפוקות ותגמול עליהן במקום מדידת שעות עבודה.
השקעה בעובדים מתחילה גם בגיוס נכון. גיוס של עובדים בעלי כישורים טובים אך גם שמתאימים לתרבות הארגונית, יקדמו אותה, יסייעו לפיתוח ארגוני ויתרמו לסביבת עבודה מיטבית.
מקצרים תהליכי בירוקרטיה
בארגונים רבים נהלי העבודה נבנים ומתקבעים לאורך השנים, ללא התעדכנות בדרכים יעילות יותר לביצוע המשימות. לפיכך, עובדים רבים מרגישים עמוסים מאוד וטובעים במשימות אבל כשמתבוננים בעבודתם, ההספק נמוך. בפרויקט שיפור נהלי עבודה שערכנו במשרד רואי חשבון, סייענו לשיפור תהליכי העבודה באמצעות נהלי עבודה עדכניים והכנסת טכנולוגיות חדישות. ריענון נהלי העבודה מידי כמה שנים, יכול להביא לאפקטיביות רבה יותר בעבודת העובדים.
לכתבה ב- The Marker של הילה ויסברג לחץ כאן, ולכתבה של גיא רולניק לחץ כאן