מה הקשר בין אסטרטגיה פנים ארגונית ואסטרטגיה עסקית?
המילה "אסטרטגיה" היא מילה שמשתמשים בה רבות בהקשרים שונים, מדויקים יותר או פחות, שלרב באה לבטא תכנית כוללת להשגת מטרות.
בארגון עובד באופן תקין ישנן 2 אסטרטגיות: של מעלה ושל מטה.
דמיינו לרגע את הארגון כספינה המנווטת את דרכה באוקיינוס הסביבה העסקית שבה היא פועלת. היא שמה לעצמה יעד מסוים אליו היא חותרת (במלוא מובן המילה!).
נתיב השייט של הספינה, התנהגותן של ספינות אחרות בנתיב שלה, הנמלים בהם היא מבקרת, ותנאי מזג האוויר והים, אלו גורמים חיצוניים לה. התייחסות הקפטן וצוות הספינה אליהם מייצגת את האסטרטגיה העסקית החיצונית שלה. אותה אסטרטגיה מסייעת לה בהבנת השוק והמתחרים, ומנחה את ניווט הספינה במים משתנים, על מנת שתוכל להימנע מסיכונים ולנצל הזדמנויות עסקיות.
שלד הספינה, המבנה שלה, צוות הספינה, הכישורים שלו וההחלטות אותן הוא מקבל, הנהלים על פיהם הם פועלים, שגרות העבודה שלו ומערכות הניווט, מייצגים את האסטרטגיה הפנים ארגונית. אלו מבטיחים כי הספינה מנהלת ביעילות את משאביה, פועלת באפקטיביות וערוכה לכל אתגר.
שני גורמים אלו תלויים זה בזה, ומשפיעים זה על זה, ועליהם לעבוד בסינרגיה על מנת לאפשר הפלגה חלקה לעבר יעדי החברה.
אסטרטגיה עסקית, הפונה כלפי חוץ, ואסטרטגיה פנים ארגונית הן שני צדדים של אותו המטבע.
אז מהי בעצם אסטרטגיה פנים ארגונית?
אסטרטגיה פנים ארגונית היא מערכת ההפעלה הארגונית המורכבת:
- מודל ההפעלה האסטרטגי של הארגון (המוח)- האופן בו יעדי החברה משורשרים ומוטמעים בארגון, וכיצד הם מכוונים את הארגון כולו לממש את מטרותיו העסקיות
- מבנה הארגון- המערכות המרכיבות אותו ותהליכי העבודה (העצמות) -שעובדים בהרמוניה
- התרבות הארגונית שמניעה את הארגון באופן הייחודי לו (הרוח)
כולם יחד יוצרים את השלם, את האסטרטגיה הפנים-ארגונית, שנועדה לאפשר לארגון לפעול באופן האפקטיבי ביות להשגת מטרותיו העסקיות.
בכל אחד מהחלקים האלה על הארגון להגדיר את ההחלטות, התוכניות והפעולות שעליו לפתח ולהטמיע כדי לייעל את היכולות שלו, ואת השימוש במשאביו.
"עד היום הסתדרנו מצוין בלי" מדוע חשוב לגבש אסטרטגיה פנים ארגונית?
1. מודל הפעלה אסטרטגי משפר את אפקטיביות הפעילות התפעולית והעסקית ובכך מעניק לחברה יתרון תחרותי המודל לוקח את המטרות האסטרטגיות של החברה, ממיר אותן ליעדים, מדדים ותכניות עבודה לכל חלקי הארגון ומסנכרן ביניהם.
מנכ"ל של חברה אותה ליווינו ב-AL Consultants שיתף אותנו בכך שהחברה אותה הוא מוביל אינה מצליחה לעמוד ביעדים הרבעוניים והשנתיים שלה. לאחר תהליך אבחון קצר ראינו, כי בחברה אין קשר ישיר בין המשימות הצוותיות או האינדיבידואליות לבין המטרות האסטרטגיות של החברה. הפועל יוצא הוא חוסר מיקוד. יחידות שונות קידמו נושאים ברמת חשיבות משתנה. פאזל עם עודף חלקים במקומות מסוימים וחלקים חסרים במקומות אחרים. נגרם בזבוז משאבים ואיטיות בקצב הביצוע של הדברים שהוגדרו על ידי החברה כחשובים ביותר.
בתהליך משותף עם חברי ההנהלה עיצבנו מחדש עבור הארגון מערכת הפעלה אסטרטגית הכוללת תוכניות עבודה לכל אחד מחלקי הארגון הנמצאות בהלימה עם כוכב הצפון שהוגדר. בנוסף, פיתחנו "הוראות הפעלה" שמגדירות תהליכי סנכרון, שגרות מעקב, למידה, שיפור ועדכון.
לפעמים השינוי יכול להתבצע גם שמזיזים אבן קטנה שעושה אימפקט גדול. בחברה זו ווידאנו שהמנכ"ל בראש ובראשונה יתקשר בצורה מיטבית את מטרות החברה לכל העובדים ולדרגי הניהול. צעד ראשון שעשה הבדל גדול.
2. תרבות ארגונית חזקה מעניקה לארגון חוסן בתנאי אי וודאות ושינוי
בחברה אותה ליווינו האבחון שעשינו, הצביע על תרבות ארגונית שבה העובדים מדווחים מחד על work life balance וגמישות רבה, ומאידך תרבות המתאפיינת בחוסר שאפתנות וחוסר חתירה למצוינות. התוצאה של אלו היתה רמת מקצועיות בינונית שפגעה בביצועי החברה. האתגר בו ביקש מנכ"ל החברה לטפל היה שבעתות של אתגרים כלכליים גלובליים ומקומיים אשר השפיעו גם על החברה, היה עליה לשפר את ביצועיה בהקדם. תהליך פיתוח האסטרטגיה הפנים ארגונית בחברה הזאת נגע בשאלה כיצד לפתח ולהטמיע תרבות ארגונית חזקה שתוביל ללקיחת אחריות ומצוינות?
בתהליך מהיר יחד עם הנהלת החברה הגדרנו, את סט הערכים המיטבי להצלחת הארגון, אשר כלל גם חתירה למצוינות. לערך זה פיתחנו תוכנית הטמעה מתועדפת שכללה: תהליכים הנוגעים לניהול משאבי האנוש (לדוגמה- הערכת ביצועים מחודשת כמסר לחתירה למצוינות), תהליכי עבודה פנים ארגוניים (למשל בקרת איכות על תוצרים, כלי ניהול תומכי חתירה לשיפור) והתהליכים העסקיים (התאמת היעדים ושיקפום).
המפתח- "ערך" הוא אמורפי- פרקטיקות התנהגויות יביאו למימושו ולשינוי המיוחל.
3. מבנה ומערכות נכונות מאפשרים לארגון שימוש יעיל יותר במשאבים.
בחברה גלובלית שליוונו בתהליך שינוי והטמעת מהלכים חוצי ארגון. כאשר ברקע היתה צמיחה מהירה, ולא אורגנית, של החברה לאחר רכישות של מספר חברות קטנות יותר על ידה. מהלכים אלו היו חלק מהאסטרטגיה העסקית של החברה לאפשר ללקוחותיה end to end solutions. לאחר כל רכישה התוסף לחברה קו מוצרים חדש וארגון תומך הכולל את כל הפונקציות הנדרשות. המבנה הארגוני שנוצר לאחר הרכישות היה מורכב מאוד, ויצר אתגרים בנושאים של עבודת ממשקים, מיקוד, סנכרון ויעילות ניצול משאבים. מנכ"ל החברה הבין כי האתגרים הללו הם חסמים ליכולתה של החברה לממש את פוטנציאל הרכישות שלה ולצמוח על פי האסטרטגיה שקבעה לעצמה. בתהליך בו ליווינו את המנכ"ל ואת סמנכ"ל התפעול של החברה, עיצבנו מחדש מבנה ארגוני של יחידות עסקיות מבוססות מוצר התומך באופן מיטבי באסטרטגיה של החברה. בשלב השני של התהליך ליווינו את צוות ההנהלה המורחב בתהליך ניהול השינוי של מעבר למודל עבודה מטריציוני על מנת לאפשר ניהול יעיל של משאבים בתוך המבנה החדש.
ואם אתם שואלים איפה אנחנו משתלבות?
החזון שמנחה אותנו בחטיבה האסטרטגית של AL Consultant הוא לפעול על מנת לייצר שינוי תודעתי בארגונים, אשר מטמיע את ההבנה כי אסטרטגיה עסקית ואסטרטגיה פנים ארגונית תומכת, הם שני עמודי תווך סינרגטיים הכרחיים להצלחת הארגון.
ללקוחות שלנו, ממש כמו לנו, ברור כי סיכויי הארגון, לממש את מה שהגדיר לעצמו כאסטרטגיה עסקית גדלים משמעותית, כשמנוהלת במקביל אסטרטגיה פנים ארגונית תומכת. ביסוס יסודות למגדל הגבוה.
אם גם אתם בוחרים להיות פרואקטיביים, ולייצר עבור הארגון שלכם בסיס איתן העומד על שתי רגליים ולא רק רגל אחת, דברו איתנו כאן >> חטיבת אסטרטגיה