לפני כמעט 100 שנים, בשנת 1927, נערכו סדרת ניסויים סוציולוגיים במטרה לבחון את הגורמים לשביעות רצון במקום העבודה וממצאיהם הניחו את היסודות לגישת משאבי האנוש המודרנית. הניסויים התקיימו במפעלי הות'ורן ומכאן שמם. כזכור, באותם שנים מפעלים היו מקום התעסוקה המרכזי עבור מאות אלפי עובדים ברחבי העולם. לאחר שמונה שנות מחקר במפעל המסקנה שהתקבלה היתה שהתנהגות חיובית ופריון גבוה נובעים מהרגשתם הטובה של העובדים ומהעובדה שהם נבחרו להשתתף בניסוי בעל חשיבות. התנהגותם החיובית באה להצדיק את ציפיות החוקרים. התופעה הזו נקראת "אפקט הות'ורן".
100 שנים קדימה, שנת 2020, נגיף הקורונה מייצר את הניסוי התעסוקתי-חברתי הגדול בכל הזמנים. ללא כל כוונה והכנה מראש, בשל הצורך להתגונן מהנגיף, הניסוי התעסוקתי הנוכחי בודק את הקשר שבין סביבות עבודה והתנהלות ארגונית לבין שביעות רצון העובדים, או כפי שאנחנו קוראים לזה – מחוברות ארגונית. בכך, אנחנו עדים להאצה של שינויים אדירים בשוק העבודה, שינויים שהם כאן כדאי להישאר.
אנו מקווים שהנסיינית (ראו ערך 'קורונה') לא תזדקק לשמונה שנים על מנת להסיק מסקנות מהניסוי ובכדי לסייע לה, קיבצנו אותן כאן. להלן השינויים המרכזיים שקיבצנו מתוך עבודה עם עשרות חברות בתקופה זו, וכן סקרים שהפצנו בקרב מאות עובדים שכירים בישראל.
עידן העבודה החדש, 5 טרנדים לדמותו
טרנד 1: גורלם של המשרדים ומדיניות ה 'Working From Everywhere'
המשרדים ממש לא ייעלמו מהעולם אבל הם איבדו וימשיכו לאבד את מקומם הבלתי מעורער כ'מקום' העבודה המרכזי. סקרים מהעת האחרונה מראים עלייה בכמות החברות שיאפשרו לעובדיהם לעבוד באופן היברידי הן מהמשרדים והן מהבית על פי חלוקה משתנה, גם בתקופת הפוסט קורונה.
לעומת זאת, חברות רבות ברחבי העולם סגרו את משרדיהן לחלוטין ומאפשרות לעובדיהם לעבוד מכל מקום: מהבית, מחוף הים, מהמרפסת, מחלל עבודה שיתופי ועוד. חברות אחרות בחרו להשאיר את המשרדים אבל לשנות את ייעודם. כך למשל חברת DROPBOX שבחרה לנקוט במדיניות של 'Virtual First' באמצעות הפיכת המשרדים לחלל עבודה משותפים בשם DROPBOX Studios. מדיניות עבודה 'Virtual First' מאפשרת לכל העובדים לעבוד באופן וירטואלי כברירת מחדל. בסטודיו יוכלו העובדים להיפגש ולקיים פגישות משותפות. העובדים לא יוכלו להזמין שימוש במשרדים למטרות של עבודה יחידנית או יותר מפעמיים בשבוע.
חיפוש אחר מודל העבודה החדש מעסיק חברות רבות מאוד בתקופה זו וייצר מגוון רחב של פתרונות ואפשרויות ייחודיים שישפיעו על צורות העבודה העתידיות.
- טרנד 2: גמישות
גמישות היא שם המשחק בעידן פוסט קורונה. בשנת 1980 הופץ השיר Working Nine to Five בביצוע של Dolly Parton מאז ועד תחילת 2020 זו הייתה מנת חלקם של מרבית העובדים בעולם (יש יאמרו שה FIVE הפך ל NINE). שעות עבודה קבועות, הילדים במסגרות מתראים אחר הצהריים-ערב, פעילויות פנאי עושים בסופשבוע או בערבים. המסגרת קבועה. קמפוסים ענקיים נבנו על מנת להכיל את כל צרכי העובדים מבוקר ועד ערב. בקמפוסים של גוגל למשל הוגשו ארוחות ערב ואיפשרו להזמין בני משפחה לאכול יחד, על מנת לאפשר לעובדים להישאר את מרבית הזמן שלהם במקום העבודה.
ואז הגיעה שנת 2020 וטרפה את הקלפים. קמפוסים נשארו ריקים, אנשים נדרשו לעבוד מביתם, בשעות שהם יכולים, מאחר והילדים בבית ואין מסגרות, לאכול בבית עם בני משפחתם ולקיים שגרת עבודה במקביל לחיים הפרטיים והפלא ופלא, זה עבד. על כן אחד השינויים המשמעותיים של התקופה היא גמישות. גמישות באופני ההעסקה, גמישות בשעות העבודה, גמישות בסביבת העבודה וגמישות במשך זמן העבודה. התמיכה בכל הגמישות הזו מוטלת על המנהלים שצריכים לנהל את כל זה ביד רמה כי הגמישות איתנו כדי להישאר.
טרנד 3: מיומנויות ניהוליות של העידן החדש
שיטות הניהול הנדרשות ממנהלים כיום שינו את פניהן. מנהלים כיום נדרשים למשימות אחרות לחלוטין מאלה שהם נדרשו להן לפני 20 שנה ואפילו לאלה לפני שנתיים. כיום מנהלים נדרשים לנהל את המחוברות הארגונית של עובדיהם, לשמור על לכידות ארגונית בעידן של ריחוק ארגוני, לייצר קשר בעידן של ביזוריות וגמישות תעסוקתית. איך הם יכולים לעשות את זה? באמצעות מספר מיומנויות חדשות שחובה להכניסן לסל הכלים הניהולי.
מנהלים כיום עובדים בתוך סביבת עבודה מבוזרת, בה לעובדים יש יותר עצמאות ועל כן הם צריכים ללמוד כיצד לאפשר אותה ולנהל במרחב עצמאי. בתוך כך הם צריכים לדעת לעבוד באופן גמיש, אג'ילי, להגמיש את הקיבעונות, לאפשר מרחב רחב של טעויות ושיקול דעת, לדעת להסיק מסקנות מאירועים ולהמשיך קדימה. הם צריכים לדעת לשתף פעולה, מאחר והמרחב הארגוני הופך שטוח יותר ופחות היררכי וממרחק של זמן ומקום הם צריכים לדעת להניע ממשקים ועובדים. הם צריכים להיות שקופים בהחלטות שלהם, לדעת לתקשר את המסרים הכנים שלהם בדרך נכונה שמקדמת את המנוהלים שלהם ואותם עצמם. ולבסוף, הם נדרשים לאינטליגנציה רגשית גבוהה על מנת לתקשר נכון עם הסובבים אותם, להיות אמפטיים לנקודות מבט שונות ולנהל שיח רגשי פתוח על מה שקורה.
דרישות עולם העבודה החדש מצריכות מכולנו התארגנות שונה הכוללת גיוסים מדויקים, אפשור תהליכים של התפתחות מקצועית באופן ממוקד וכן הכשרות מעולות.
טרנד 4: קטן, קטן, עוד יותר קטן…. ננו מטרות
לפני כמה שבועות נתקלתי בפוסט המעולה של שיר שוורץ. שם היא מדברת על החשיבות של למידה המורכבת ממנות למידה קטנות וממוקדות.אני מסכימה ומוסיפה. עידן העבודה הנוכחי הינו עמוס, מבוזר ומורכב מהרבה גם וגם. יתר על כן, את מרבית האינטראקציות שלנו אנחנו עושים בריחוק חברתי בטלפון או בוידאו במקביל לעוד הרבה הסחות דעת. על כן, בסביבת עבודה רווית גירויים, דיוק המטרות של כל מפגש, למידה, משימה, הוא הכרח. הכוונה ליכולת של הארגון לדייק את המטרות מכל אינטראקציה למטרה מוגדרת, רלוונטית, ומונוליתית. לנסות להשיג רק משהו אחד חשוב ומדויק, במנות קטנות עד להשגת משהו גדול יותר, ולא כמה דברים שמתוכם נשיג אולי חצי. זה נכון ללמידה וירטואלית, לישיבת צוות וירטואלית או הגדרת יעדים.
טרנד 5: צמיחה והתפתחות עובדים
אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לשביעות רצון העובדים אשר מקבלים את הניקוד הנמוך ביותר בתקופה הזו ואחד הגורמים שמשפיעים לשלילה על מחוברות ארגונית, הוא מדד הצמיחה וההתפתחות של עובדים. עובדים אינם מרגישים שהם צומחים ומתפתחים מספיק בתקופה הזו. הסיבה לכך נעוצה במספר גורמים. ראשית, העובדים זכו לעצמאות גדולה בעבודתם. עצמאות שהביאה אותם להתפתחות מקצועית גדולה אולם לא תמיד להכרה ולהוקרה על ההתפתחות הזו. שנית, מנהלים וארגונים רבים לא הכניסו את תהליך הצמיחה וההתפתחות האישיים לתוך מסגרת של צמיחה ארגונית שבסופה זוכים העובדים לקידום תוך ארגוני, תפקיד חדש, יותר דרגות חופש ו/או פיתוח ארגוני תואם.
ההמלצה לארגונים השנה היא לשים את גורם ההתפתחות המקצועית בקדמת הבמה ולאפשר למידה והתפתחות בתוך הארגון הן בדמות הוקרה על התפתחות אישית והן בדמות מנגנוני למידה וצמיחה ארגוניים.
אחרי שסקרנו את הטרנדים המובילים ל 2021 אפשר להיפרד בשמחה מ 2020 –
אז תודה שאתגרת ולימדת אותנו להתמודד עם השינויים תוך כדי תנועה וגמישות יתרה, לאמץ במהירות שגרות עבודה חדשות ומיומנויות ניהול עדכניות. בזכותך אנו חלק משינוי גדול בעידן העבודה החדש.
2021 יש הרבה ציפיות ממך, תהיי מוכנה כי אנחנו לגמרי מוכנים לקבל אותך בזרועות פתוחות (-:
בהצלחה!