מי מאיתנו לא עבד מרחוק בשנה וחצי האחרונות? למעט מספר עובדים חיוניים שעבדו אך ורק מהמשרד כולנו היינו שם. את היתרונות העצומים של המודל ההיברידי אנחנו כבר יודעים לשיים היום: איזון בית-עבודה מבלי לאבד את תחושת השייכות, הקשר הבינאישי והצוותי, הניהול הנוכח ועוד. המודל משלב בין שיטות העבודה הקיימות ובכך מאפשר למצות את היתרונות מכל אחת מהן ולשמור על היעילות (לצפייה בוובינר סביבות עבודה בעידן החדש).
היברידי כבר לא עוד נחלתם של החברות הגלובליות בלבד. עכשיו כולם צריכים להיות שם ועם זאת, הרבה מהחברות עוד מדדות בדרך ליישום מוצלח ומגלות שלאפשר יום עבודה מהבית זה לא מספיק בשביל להנות מנפלאות המודל היברידי.
כדי ליישם את המודל ההיברידי באופן מוצלח יש להטמיע אותו באופן שמותאם לחברה, למוכנותה, למאפייניה ולאתגריה הייחודיים. בראש ובראשונה, על מנת לבחון את המוכנות של החברה לעבודה היברידית אנחנו משתמשים במודל ארבעת המרחבים של חברת היעוץ BCG (Boston Consulting Group):
בהתבסס על מודל ארבעת המרחבים, חטיבת המחקר והפיתוח של איה לחמי יועצים פיתחה שאלון הבוחן את הבשלות של כל חברה למעבר לניהול היברידי על גבי ארבעת המרחבים.
מודל הגמישות המנוהלת
המודל היישומי שנבנה ע"י חטיבת המחקר והפיתוח של איה לחמי יועצים, מתבסס על מימד המנהיגות, שבמהותו מתייחס למוכנות ההנהגה לעבודה היברידית ואינקלוסיבית. כלומר, הוא מאפשר לנו לבחון עד כמה המנהלים מוכנים להוביל את השינוי. כחלק מהמעבר למודל ההיברידי, יהיה על המנהלים לעשות קפיצת מדרגה ניהולית ולאמץ תפישת ניהול מודרנית המותאמת לעידן החדש ולאתגריו.
בין השינויים הנדרשים, ידרשו המנהלים להרחיב את מגוון אפשרויות התעסוקה של העובדים, לא רק ברמה הפיזית, אלא במתן עצמאות והרחבת טווח שיקול הדעת של העובדים. הם יצטרכו לאפשר יותר יזמות ומרחב פעולה, לעבוד מתוך ממשקים והיררכיה שטוחה ופחות מתוך סמכותנות. מימד זה יכול להתקיים באקלים תרבותי שפתוח לאינקלוסיביות וברמת חיבור גבוהה של כלל עובדי הארגון לחזון הארגוני.
באמצעות המודל תזהו את הפערים הניהוליים הקיימים באופן שיאפשר לשים פוקוס על המיומנויות הנדרשות בקרב המנהלים שלנו:
עצמאות מבוקרת (Controlled independence): על המנהלים לוודא שהעובדים מספיק עצמאיים כדי שיוכלו לעבוד מרחוק לבד, מצד שני להיות בשליטה על הביצועים שלהם כחלק מהאחריות הניהולית.
מומחה למחוברות (Engagement expert): המנהלים צריכים לייצר מחוברות עובדים גבוהה כלפיהם וכלפי הארגון, כשהם בנוכחות חלקית.
אמן שיתופי הפעולה (artist Collaboration): כדי לבנות צוות חזק (שהוא גם עצמאי וגם לא תמיד נמצא), על המנהלים לחזק עבודת ממשקים אפקטיבית בנוכחות חלקית.
כל אלה יצריכו גמישות מנוהלת (Managed flexibility): היכולת להכיל את השינויים התכופים ולייצר התאמות בסגנון הניהולי האישי כלפי סיטואציות מורכבות ודינאמיות. על המנהלים לזהות את העוגנים המאפשרים להם לבצע את עבודתם הניהולית טוב, ומצד שני כל הזמן להיות בחשיבה אג'ילית: לעשות פרסונליזציה לפתרונות, להבין שגמיש זה אומר לא מושלם אלא "טוב דיו לעת הנוכחית". הסיבה לכך, טמונה בעובדה שכאשר אנחנו עובדים מהר אי אפשר לחזות ותכנן כל פרט, המשמעות היא להיות בבדיקה מתמדת האם זה הדבר הנכון לעשות – האם אני עדין גמיש, או שאני עובד על אוטומט. אמנם המונחים אינם חדשים, אבל מקבלים משנה תוקף במציאות שאנו חווים. מיומנויות אלה יסייעו למנהלים ולעובדים שלכם לצלוח את המעבר המהיר הזה ולהפיק ממנו תועלת.
נשמח לסייע בכל שלב בתהליך ולעבוד על מיומנויות הניהול ההיברידי עם הצוות הניהולי בארגון,
בהצלחה לכולם.